Stella’s loopbaan: bekentenissen van een carrière-welpje, deel I

Meet Stella. Een 25-jarige Master of Science die droomt van een succesvolle carrière. Maar ze wordt hierbij in hevige mate gehinderd door haar vele leugentjes om bestwil, ijdelheid en gebrek aan ambitie en realiteitsbesef.

“Outsourcing, ja, even finetunen met betrekking tot jouw loopbaan.” De Hork die tegenover mij zit, blijft maar praten. De ene na de andere interessant klinkende zin die inhoudelijk niets om het lijf heeft, rolt zijn mond uit. Finetunen dit, finetunen dat. Ik heb geen idee waarover hij het heeft en kan me met geen mogelijkheid concentreren op zijn woordenbrij.  Focus, focus, maan ik mezelf tot orde. Tijdens dit sollicitatiegesprek moet ik immers een capabele indruk maken. Ik wíl deze functie als junior marketing manager. Ik knik dus instemmend en mompel “Outsourcing, ja, ja, zeker,” terwijl ik zijn uiterlijk bestudeer. De Hork is een kleine man, met een terugtrekkende haargrens en een blubberbuik die met geen mogelijkheid Bourgondisch genoemd kan worden. Hij heeft ook een gigantische hoeveelheid tong, die telkens zichtbaar is als hij praat. Ineens kijkt hij me vragend aan. Shit, ik heb iets gemist. “Sorry?”
“Hoe was jij op de middelbare school?” vraagt De Hork. De HR-dame die naast hem zit en nog geen woord heeft gezegd, kijkt me glimlachend en bemoedigend aan.
“Op de middelbare school…ik..uhm…,” maak ik het begin van een zin. Ik kijk bedenkelijk en hoop dat deze blik een niet al te stompzinnige gezichtsuitdrukking veroorzaakt. Deze blik ontketent in elk geval geen denkrimpel, die is een week eerder vakkundig weggewerkt door de befaamde dokter Verzwinden van de Heuvelman kliniek. Ja, ik heb me grondig voorbereid op deze sollicitatie en het resultaat mag er wezen: ik zie eruit om door een ringetje te halen. Daarnaast heb ik twee dagen assessments geoefend en allerlei vragen voorbereid: Wat kan ik betekenen voor dit bedrijf? Wat zijn mijn goede eigenschappen? En mijn slechte? Ik kan stante pede een lijstje met slechte eigenschapen opdreunen die zowel positief als negatief interpreteerbaar zijn. Maar nee, het gaat over mijn middelbare schoolperiode. Wat moet ik hierover vertellen? Over die keer dat ik voor de elfde keer was geschorst? Dat ik regelmatig tijdens de kleine pauze naar huis fietste om boze brieven van de schoolleiding te onderscheppen? Wat is de positieve draai hieraan? Dat indien een onwenselijke situatie zich voordoet, ik daar snel en adequaat op kan reageren? Wat moet ik in hemelsnaam zeggen?

Stella’s loopbaan is een feuilleton in opdracht van www.LoopbaanNederland.nl.